Lakefront Home Conservatory
 



Combining function with beauty,
this architectural glass structure
enhances the living space.


The Pacific Northwest’s weather pattern is very similar to that of England, with short beautiful summers
and long rainy spells the rest of the year. It is no wonder that having an extra room, that offers protection from the damp, but allows immediate connection with the outdoors is a popular idea. The solarium’s popularity throughout Britain is evident by the
high number of ornate glass structures
people have added to their homes,
extending the living space and bridging
the gap between garden and house.
A Juanita, Washington couple have
applied this concept to create a mag-
nificent glass conservatory, providing an
additional 600 square feet of living space
for the residents and their plants.
The home sits on the shore of Lake
Washington, though the driveway and
garage sit roughly sixty feet above the
house. A tram is used for transport from
the driveway down to the house.
Previously, a glass-covered walkway had
been in place leading from the tram landing
into the front door. The walkway’s roof
pitch did not compliment that of the house,
and was made of unattractive steel wire
reinforced glass. As the house was
undergoing a substantial remodel, the
couple decided to replace the covered
walkway with a glass conservatory,
creating additional living space and also
more usable space below it.
After researching various ideas in
architectural magazines, the couple
decided to use Amdega of England;
a representative took the couple to a
conservatory made of Amdega glass in the Seattle area, and they were quite impressed with the quality of the workmanship. After working with Don Flynn, their architect, to create a design that complimented that of the house, the glass windows were custom built in England and shipped over in two cargo containers; once the containers arrived at the port, they were placed upon a barge and brought to the house via the lake.
Heuman Construction Company was hired for the project; they started by demolishing the old walkway and leveling the grade below the conservatory. The columns were erected and a deck was built. A steel framing was built (not visible in the final result) on which the glass was installed. The interior was completed including painting, and a spiral staircase was installed giving access from the patio below up to the conservatory.
The glass installation took about three weeks to complete once initiated.




   
Credit
Researched and written by
Heather Taylor


Links
Amdega of England
The glass conservatory.
 

Home About Aims & Scope Volumes Subscriptions Contact Submissions Retail